Csabai kolbász vagy Csabai vastagkolbász

Békéscsaba sajátos, hagyományosan háziipari, kézműves terméke a hungarikum Csabai kolbász. Az eredeti, igazi Csabai kolbász jellegzetesen hagyományos, népi termék, a csabai élet sajátos tartozéka, amelyhez népi munkafolyamatok, népi szokások is kapcsolódnak. Ez a fajta családon belüli húsfeldolgozás évszázadok óta fennmaradt, apáról fiúra szállt és még napjainkban is gyakori.

A kistermelői borokhoz hasonlóan, a Csabai kolbász is mindig mindenütt egy kicsit más. A hasonló gyártási folyamatok mellett a fűszerek aránya egyedi jelleget ad a terméknek. Ahány ház annyi féle kolbász. A Csabai vékony- és vastagkolbász sertés húsból és szalonnából készül. Abban különbözik más kolbászoktól, hogy só, kömény és fokhagyma mellett, paprikával gazdagon fűszerezett, hagyományosan készül, és nem tartalmaz borsot.

hungarikum

Hungarikum
1. Megnevezése: Csabai kolbász vagy Csabai vastagkolbász
2. Ágazati besorolása: Agrár- és élelmiszergazdaság
3. Fellelhetőségének helye: Békéscsaba

Tartalom megosztása

A Csabai kolbász készítése

Hozzávalók:

  • 10 kg sertés húsa vegyesen (comb, lapocka, tarja, dagadó, kb. 70-75 % hús és 25-30 % szalonna arányban)
  • 15 dkg édes, őrölt, házi paprika
  • 10 dkg csípős, őrölt, házi paprika (Az édes és csípős paprika aránya egyedileg változhat a csípős kolbászt eredményező 15 dkg édes paprika – 10 dkg csípős paprika aránytól a 22 dkg édes paprika – 3 dkg csípős paprika csemege kolbász arányig.)
  • IS dkg asztali só,
  • 7 dkg apróra vágott fokhagyma,
  • 3 dkg fűszerkömény (egész).

Elkészítése:

A lehűtött, vegyes sertéshúst és szalonnát 6-8 mm-esre daráljuk és a fent leírt fűszerekkel összegyúljuk. A fűszerekkel bekevert húsmasszát sertés vékony-, sertés vastag-, marha selyem bélbe, vagy vízáteresztő műbélbe töltjük. A betöltött kolbászt füstölő botra helyezzük és hidegfüstöléssel (max. 18°C) kalibertől függően, a vékonykolbászt 2-3, a vastagkolbászt 6-8 napig füstöljük. Ezt követően hideg érleléssel szárítjuk, a vékony kolbászt átmérőtől függően 2 hétig, a vastag kolbászt szintén átmérőtől függően 5-6 hétig.A Csabai kolbász márkatörténet


A Csabai kolbász tudatos márkaépítése közel 80 éve kezdődött. Csabán az Ipartestület Húsipari Szakosztálya 1934. november 24-én fordult a Polgármesterhez.

Kérelmükben a következőket olvashatjuk:

,,Nagyságos Polgármester Úr! Ipartestületünk húsipari szakosztálya érdekében és kívánságára azon tiszteletteljes kéréssel járulunk a Nagyságos Polgármester Úrhoz, hogy a Békéscsabán eddig is készített, azonban jó hírneve miatt más városokban és községekben is gyakran utánzott csabai kolbász úgynevezett városi márkázását engedélyezni szíveskedjen.

Ez év folyamán akció indult a csabai kolbász állami márkázására. Hogy azonban a Békéscsaba városából kikerülő ezen közkedvelt készítményt a csekélyebb értékű és silányabb minőségű úgynevezett kolbászok a békéscsabai húsiparosok régi termékének a hírét ne ronthassák. már most szeretnők városunk címerével és védjegyével ellátni a valódi készítményt, amelyért készítője a márkázás feltételeinek keretében szavatosságot vállal úgy forma, mint anyag és íz tekintetében. Azon tiszteletteljes kéréssel fordulunk tehát Polgármester Úrhoz, hogy Békéscsaba város címerének a márkázott kolbászon színes papírgyűrű alakjában való használatát engedélyezni méltóztassék. “

Jánossy Gyula polgármester nem váratta sokáig a hentesmestereket, tíz nap múlva, december 4-én már meg is született a hatósági védjegyről rendelkező véghatározat.

A termék jellemzői

A Csabai vékonykolbász 36-40 mm átmérőjű, pározott és 250-300mm hosszú. A Csabai vastagkolbász 50 mm átmérőjű, hengeres formájú, 500-600mm hosszú termék. Burkolata tiszta, sérüléstől, folytonossági hiányoktól mentes, nem penészes, nem dudoros, enyhén ráncos, a töltelékhez jól tapad, színe sötétvörös, áttetszenek rajta a szalonnaszemcsék. Állománya tömör, rugalmas, jól összeálló, jól szeletelhető, zamatos, különleges termék.

A metszéslapon márványos, paprikától sötétvörösre színezett, 6 mm nagyságú hússzemcsék és fehér, illetve paprikától narancsvörösre színezett, ugyancsak 6-8 mm nagyságú szalonnaszemcsék láthatók húsmasszába ágyazva, egyenletes eloszlásban. Kellemesen füstölt, fűszeres illatú, íze harmonikus, a paprikától csípős.Története

A Csabai kolbász a XIX–XX. század fordulóján mai formájában és elnevezésével Wayand Miklós húsipari szakkönyve nyomán indult el világhódító útjára.Print Friendly