A „Magyar szürkemarha hús” elnevezés kizárólag a Magyarországon, extrém-extenzív viszonyok között tartott, bizonyítottan a Magyar szürke szarvasmarha fajtából származó, fajtaazonos és fajtatiszta egyedekből nyert hús vonatkozásában használható.
A magyar szürkemarha eredete bár pontosan nem ismert, de valószínűsíthetően a honfoglaló magyarsággal érkezett. Ma a legnagyobb állomány a Hortobágyon található, de számottevő mennyiség van a Fertő-Hanság Nemzeti Park legelőin is. A szürkemarha húsra már azért is nagy a kereslet, mert az állatok bio körülmények között élnek, így sokkal egészségesebb a húsösszetételük.
Magyar Értéktár
1. Megnevezése: Magyar szürkemarha hús2. Ágazati besorolása: Agrár- és élelmiszergazdaság
3. Fellelhetőségének helye: a legnagyobb állomány a Hortobágyon található, de számottevő mennyiség van a Fertő-Hanság Nemzeti Park legelőin is.
Tartalom megosztása
Értkékes hús
- Csepegési vesztesége minimális
- Állaga száraz-rostos
- Minimális mennyiségű izmon belüli faggyút tartalmaz (~1,2%).
A magyar szürkemarha kultúrtörténeti jelentősége
A pásztorok több évszázados eljárással tartósították a magyar szürkemarha húsát: az apróra vágott húst nagyon sós vízben megfőzték, majd kiterítették és megszárították, szellős vászontarisznyában tárolták.
Főzésnél személyenként fél marékkal tettek a bográcsba. Valószínűleg ez az étel lehetett a világhírű gulyás elődje.
Mátyás király hadi kiadásainak nagy részét a szürkemarha forgalomból fedezte.