Magyar szürkemarha hús

A „Magyar szürkemarha hús” elnevezés kizárólag a Magyarországon, extrém-extenzív viszonyok között tartott, bizonyítottan a Magyar szürke szarvasmarha fajtából származó, fajtaazonos és fajtatiszta egyedekből nyert hús vonatkozásában használható.

A magyar szürkemarha eredete bár pontosan nem ismert, de valószínűsíthetően a honfoglaló magyarsággal érkezett. Ma a legnagyobb állomány a Hortobágyon található, de számottevő mennyiség van a Fertő-Hanság Nemzeti Park legelőin is. A szürkemarha húsra már azért is nagy a kereslet, mert  az állatok bio körülmények között élnek, így sokkal egészségesebb a húsösszetételük.

Magyar Értéktár
1. Megnevezése: Magyar szürkemarha hús
2. Ágazati besorolása: Agrár- és élelmiszergazdaság
3. Fellelhetőségének helye: a legnagyobb állomány a Hortobágyon található, de számottevő mennyiség van a Fertő-Hanság Nemzeti Park legelőin is.

Tartalom megosztása

Értkékes hús

  1. Csepegési vesztesége minimális
  2. Állaga száraz-rostos
  3. Minimális mennyiségű izmon belüli faggyút tartalmaz (~1,2%).




A magyar szürkemarha kultúrtörténeti jelentősége

A pásztorok több évszázados eljárással tartósították a magyar szürkemarha húsát: az apróra vágott húst nagyon sós vízben megfőzték, majd kiterítették és megszárították, szellős vászontarisznyában tárolták.

Főzésnél személyenként fél marékkal tettek a bográcsba. Valószínűleg ez az étel lehetett a világhírű gulyás elődje.
Mátyás király hadi kiadásainak nagy részét a szürkemarha forgalomból fedezte.



Print Friendly