Tokaj (bor)

A tokaji borokról azt tartják, hogy a királyok bora, a borok királya. Kölcsey Ferenc nemzeti himnuszunkban Isten egyik áldásaként említi. A Tokaji borok alapanyaga nem csak Tokajban terem. Ahhoz a borvidékhez, melyet Tokaj-Hegyaljának nevezünk, 27 település tartozik. Köztük olyan mezővárosok, mint Tállya, Mád, Tolcsva, Tarcal és Sárospatak.

A Tokaji borvidék 1737 óta, egy királyi rendeletnek köszönhetően védettséget élvez, ekkor vált zárt borvidékké. A bortermelés ezen a vidéken szigorúan szabályozott törvényi keretek között zajlik. Tokaj-Hegyalján a öt szőlőfajta termesztése engedélyezett. Ezek a furmint, a hárslevelű, a sárga muskotály, a zéta és a kövérszőlő. Tokajt ugyan az aszúbor tette világhírűvé, mégis több kiváló borfajtát állítanak elő, hiszen a terület mind földtörténetileg, mind földrajzilag egyedülálló adottságokkal rendelkezik.

Magyar Értéktár
1. Megnevezése: Tokaj (bor)
2. Ágazati besorolása: Agrár- és élelmiszergazdaság
3. Fellelhetőségének helye: Tokaj-Hegyaljai borvidék

Tartalom megosztása

Tokaj-Hegyaljai borvidék

Borrégió: Tokaji borrégió Talaj: vulkanikus, tufán kialakult fekete nyiroktalaj Éghajlat: kontinentális Szőlőfajták: furmint, hárslevelű, sárgamuskotály, zéta, kövérszőlő Régió területe: 6202 hektár
Földrajzi adottsága

  • A borvidék az abaújszántói és a sátoraljaújhelyi Sátor-hegy, valamint a tokaji Kopasz-hegy közötti háromszögben helyezkedik el, 28 település határában.
  • Az ásványi anyagokban gazdag vulkáni kőzeten testes, erős savgerinccel bíró minerális jegyekkel rendelkező borok készíthetők.
  • Környező folyói a Tisza és a Bodrog

Pincerendszere

1. A borvidék riolittufába vájt pincerendszerének jellegzetes sajátossága a pincék falát vastagon borító nemes pincepenész, a Cladosporium cellare, ami a világon csak itt, és a Rajnai borpincékben fordul elő. Ez a gomba a tokaji borok minőségének biztosításában fontos szerepet játszik.

2. Tokaj – Hegyalja pincerendszere 600- 700 éves múltra tekint vissza. Ezek a pincék mélyen a föld alá nyúlnak.

3.  Egyedülálló a tokaji pincék klímája. A hőmérséklet 10 °C, a páratartalom pedig 80% körüli.
Főbb borai

A tájegység legfontosabb bora, az aszú, emellett az aszúszemekkel kevert „élő” fürtök együtt feldolgozása révén készülő szamorodni.


A tokaji bor hírneve

Mozart kedvelt italai közé tartozott a Tokaji. Szövegírója, Lorenzo da Ponte is a hódolói közé tartozott. 1786-ban, amikor a Don Juan szövegkönyvét írta, munka közben állandóan ott volt az asztalán egy palack jó tokaji. Amikor a Don Juan tüzes bordalát hallja a világ, kevesen tudják, hogy lángoló szavait egykor Tokaj borának heve diktálta a költőlelkű szövegírónak.

Goethe még a Faustba is beleszőtte Tokaj borának hírét. A Faust első részében, Auerbach pincéjében szerepelteti a Tokajit.

„ Brandler:
Megvallom én
A savanyút nem kedvelem
Adj nékem
Egy pohár igazi édes bort.
Mefiszto:
Azonnal kap kegyed
Egy pohár tokajit…”Print Friendly